ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ..

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!
ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ,ΞΕΚΙΝΑ ΑΠ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ,....

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ από την κίνηση Πεπόνη!ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ...ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΛΑΔΙ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ...

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

«Αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες» των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη Αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης.

«Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της» και ότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Έντονη ήταν και η αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά», καθώς «στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας».
 

«Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ζήτησε από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την αποστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου της σχετικής δικογραφίας. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι εγείρονται «δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα».

*Το πρώτο αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη -κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Αναθεώρηση που αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων και την εξώθησή της σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

*Το δεύτερο αφορά τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι δύο Εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκδηλώθηκε απόπειρα παραμερισμού τους, με την κατάρτιση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο νομοθετικής ρύθμισης, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα.
«Η ΕΛΣΤΑΤ ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές»

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και η Στατιστική Αρχή, τονίζοντας πως «η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές».

«Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.
Το αίτημα διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή

Νωρίτερα σήμερα, ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Η υπόθεση, για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009. Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα. Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.

Στο διαβιβαστικό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας».

Ο κ. Πεπόνης υποστηρίζει ότι σε πολλές από τις καταθέσεις που έλαβε «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Ο εισαγγελέας παραθέτει τη λίστα των μαρτύρων τους οποίους εξέτασε, που είναι οι:
 
  • Ζωή Γεωργαντά,

  • Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ,

  • Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,

  • Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,

  • Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής,

  • Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος,

  • Γεώργιος Κασσιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,

  • Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος,

  • Άννα Ζωηρού, οικονομολόγος,

  • Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών,

  • Ανδρέας Φιλίππου, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,

  • Αναστασία Πατεράκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ,

  • Γεώργιος Σημιγιάννης, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,

  • Στέλλα Μπαλφούσια, οικονομολόγος,

  • Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος,

  • Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και

  • Κυριάκος Σπαθαράκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.

Το διαβιβαστικό του κ. Πεπόνη, μαζί με την ογκωδέστατη δικογραφία, χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τη διαδικασία αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου