ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ..

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!
ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ,ΞΕΚΙΝΑ ΑΠ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ,....

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΕΥΡΩ! Υποβάθμιση του Βελγίου, αρνητική προοπτική για την Γαλλία



Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, χαμηλώνοντάς την στο Aa3 το βράδυ της Παρασκευής. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του οίκου Fitch που είχε θέσει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. O Fitch, διατηρεί «προς το παρόν» τουλάχιστον, την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, αναθεωρώντας πάντως σε αρνητική την προοπτική της οικονομίας της.

Νωρίτερα, και η Fitch είχε βάλει στον «προθάλαμο» υποβάθμισης το Βέλγιο, μαζί με άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης -της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης. Η «προειδοποίηση» αφορούσε την Κύπρο, την Ισπανίας, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία. Παρότι διατήρησε την άριστη αξιολόγηση της Γαλλίας, ο Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» (από «σταθερή» που ήταν έως τώρα) την αξιολόγηση που κάνει για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής «δεν αρκούν για να αποτραπούν οι "αυτοεκπληρούμενες" κρίσεις ρευστότητας». Για τον οίκο, η Γαλλία είναι η «πιο εκτεθειμένη στην κρίση από τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογούνται με ΑΑΑ», όπως σημειώνει.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από την πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη: Το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.
«Η αρνητική προοπτική, όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γι’ αυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα -ελαφρά άνω του 50%- μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί», αναφέρεται στο σημερινό ανακοινωθέν του Fitch.
Απάντηση Γαλλίας
 

Απαντώντας στην ανακοίνωση του οίκου Fitch ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα».

«Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κ. Μπαρουέν.

Στο μεταξύ, ο Fitch έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το βράδυ της Παρασκευής το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η σχετική αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση υποβάθμισης, αυτή θα είναι είτε μίας είτε δύο μονάδων.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, σε σχετική ανακοίνωση, ο οίκος το κρίνει ανέφικτο «από τεχνικής και από πολιτικής άποψης». Θεωρεί ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου