ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ..

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!
ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ,ΞΕΚΙΝΑ ΑΠ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ,....

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΜΕΤΡΑ 26 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2015 (ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ...ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ)


Μέτρα 3 δις ευρώ για το 2011 και συνολικά 26 έως το 2015 προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Μείωση δαπανών στο Δημόσιο, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής». Για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών και επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε νέες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Επιπλέον, προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών με καθιέρωση εισοδηματικών κριτικών και πώληση ποσοστών του δημοσίου στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, καθώς και την πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ. Ακόμη θα αναζητηθεί «στρατηγικός επενδυτής» στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ προβλέπεται και η πώληση ποσοστού στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ.
Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, ώστε, όπως αναφέρεται, να εισέλθουν ιδιωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο προβλέπεται η παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων σε «ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα», ενώ για τον ΟΣΕ αναφέρεται πως το 2011 θα υπάρξει αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ. Συνολικά από το «πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» εκτιμάται ότι θα αντληθούν έσοδα 15 δις για την περίοδο 2011-2013 και 50 δις, συνολικά, έως το 2015.
Για τη μείωση δαπανών του δημοσίου, το σχέδιο προβλέπει συνολική εξοικονόμηση 11,4% του ΑΕΠ. Αναλυτικά προβλέπει μείωση 0,9% του ΑΕΠ από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, 1,1% από μειώσεις λειτουργικών δαπανών, 0,5% από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, 1% από αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, 0.5% από μείωση αμυντικών δαπανών, 0,5% από τις δαπάνες υγείας, 0,7% από μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, 1,1% από μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης. Ακόμη προβλέπεται μείωση 1,5% από την ενίσχυση, όπως αναφέρεται της φορολογικής συμμόρφωσης, 0,9% από τη μείωση φοροαπαλλαγών, 1,5% από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, 0,3% από αύξηση των εσόδων ΟΤΑ και 0,9% από λοιπές δαπάνες.
Σχετικά με τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο έως το 2015, το σχέδιο προβλέπει «εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις, μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατά έτος. Αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα, μείωση των αμοιβών των επιτροπών, μείωση υπερωριών, καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασίες εκτός δημοσίου και περιορισμός των κενών οργανικών θέσεων». Παράλληλα, προβλέπεται η αναπροσαρμογή του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές. Σημειώνεται πως στο σχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου περιλαμβάνεται και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας για σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής (15/4/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου